16.05.2024

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi 20. Dönem Mezunlarını Verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde 20. Dönem Yüksek İhtisas Kursuna katılan kursiyerler, eğitimlerini tamamlayarak mezun oldular.

20. dönem kursiyerlerinden Ali DEMİR’in sunuculuğunu yaptığı, Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi 20. Dönem mezuniyet programı, İhtisas merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi. Program, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve 20. dönem kursiyerlerinden Mehmet Cihat AKSOY’un Kur’an-ı kerim tilavetiyle başladı.

Açış ve selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Temizkan Misafirlerini selamladıktan sonra konuşmasında şunlara yer verdi: Bu gün kendileri için mezuniyet programını düzenlediğimiz 20. dönem Diyanet Akademisi Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi mezunlarının her birini başarılarından dolayı gönülden tebrik ediyor ve kendilerine hayat boyu başarılar diliyorum. Bu kardeşlerimiz uzun soluklu, yoğun ve meşakkatli bir eğitim sürecinden geçerek bu günlere geldiler. Rabbim gayretlerini kabul etsin ve rızasına muvafık kılsın. Kardeşlerimiz gayretleriyle her türlü takdir ve teşekkürü hak etmelerinin yanı sıra bu günlere gelmelerinde ve yetişmelerinde emeği geçen herkese, özellikle ana-babalarına, hocalarına ve evli olanların fedakar eşlerine, çocuklarına şükranlarımı arz ediyorum, Cenabı Hakk hepsinden razı olsun.

Dr. Temizkan, sözlerine şöyle devam etti.“Diyanet Akademisi Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi 2002 yılında kurulmuştur. Eski Hizmet binasında 2002 – 2016 yılları arasında hizmet vermiş ve 2016 yılı Haziran ayı itibari ile yeni yerleşkesinde hizmet vermeye başlamıştır. 20. Dönem mezunlarını verdiğimiz merkezimizden bu güne kadar 548’si yerli ve Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan, Bangladeş, Kıbrıs gibi gönül ve ümmet coğrafyasından gelen 106’sı misafir kursiyer mezun olmuştur. Allah’a hamd olsun ki bu güne kadar merkezimizde eğitim alan ve mezun olan misafir kursiyerlerimizin ülkeleri dikkate alındığında merkezimizin uluslararası İslami ilimler merkezi hüviyetine sahip olduğunu iftiharla söyleyebiliriz. Merkezimizde şu an; Dini Yüksek İhtisas’ta 70’i yerli, 11’i misafir kursiyer; mesleğe kabul öncesi eğitimde 26 aday din görevlisi ve hüsnü tilavette 17 kursiyer olmak üzere toplam 124 kursiyer eğitim almaktadır. Merkezimizden bu güne kadar 32’si yerli ve 11’i misafir kursiyer olmak üzere 43 kursiyer yüksek ihtisas eğitimini tamamlamadan merkezimizden ayrılmışlardır. Yerli kursiyerlerden 6s’ı başarısız olduğu için diğerleri ise çeşitli üniversitelere geçtikleri için ayrılmışlardır” diyerek İhtisas merkezi hakkında bilgi verdi.

Kayseri Dini Yüksek Merkezi Müdürü Dr. TEMİZKAN konuşmasının sonunda mezun kursiyerlere şu tavsiyelerde bulundu:

1. İnancınızda, davanızda ve hizmetinizde daima ihlas ve samimiyeti gözetin.

2. İslam'ı doğru anlatmanın yanı sıra doğru temsil etmeye gayret gösterin.

3. Sizler insanlığın dünya ve ahiret huzur ve kurtuluşunun teminatı olan Nübüvvet makamının varisleri olarak tebliğ, tebyin ve temsil gibi çok şerefli vazifeleri üstlenmiş bulunmaktasınız. Bu nedenle insanlık için barış ve huzurun teminatı olan dinimizi, onun merhamet ve adalet yüklü mesajlarını tüm dünyaya ulaştırmak için canla başla mücadele ederek bu konuda örnek olmalısınız. Unutmayınız ki; bu gün Müslümanların yaşadığı problemlerin temelinde -Merhum İkbalin dediği gibi- İslamın değil, Müslümanların İslam'ı doğru temsil edememe sorunu var.

4. Cenab-ı Hakk bizlere ve sizlere “Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten meneden bir topluluk bulunsun…Siz, insanlığın iyiliği için yaratılmış bir ümmetsiniz, çünkü siz iyiliği emredip kötülükten men eder ve Allah’a inanırsınız.... ”(Al-i İmran: 3/104,110) , “ (Ey Habibim!) Biz seni bütün alemlere rahmet olarak gönderdik”(Enbiya: 21/107) ayetleriyle tüm insanlığa iyiliği ve kötülüğü, hayrı ve şerri, merhamet ve adaleti anlatma sorumluluğunu yüklemiştir.

5. Kitap-Sünnet ve sahabe neslinin dini anlayış ve yaşantısını, ümmetin ortak kabul ve uygulamasını merkeze alan ehli sünnet çizgisini ve islam alimlerinin bu çerçevede oluşturdukları ilmi mirası esas alan sahih dini geleneği takip ederek toplumu hidayet ve istikamet yolu olan sırat-ı müstakime sevk etme idealine sahip olarak bu uğurda kemali ciddiyetle çalışın.

6. Devletimizin bölünmez bütünlüğü, Ülkemizin, milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için, birleştirici, kucaklayıcı ve kaynaştırıcı bir dil kullanmaya özen gösterin; toplumu ayrıştıran, bölen, kışkırtan ve ötekileştiren bir üslup, anlayış ve davranıştan şiddetle uzak durun. Sözün özü; topluma din hizmeti sunarken islam dinini ve ümmetini, milletinizi ve devletinizi temsil ettiğinizi unutmayın. Cenabı Hak’tan hizmetlerinizde muvaffak olmanızı niyaz eder, sizlere hayırlı ve bereketli ömürler dilerim. Selam ve hürmetlerimle Allah’a emanet olun”diyerek sözlerini bitirdi.

20. dönem mezun kursiyerler adına söz alan Haşim Veysel SIRAKAYA ise konuşmasında duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti. “Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezine bundan yaklaşık 3 yıl kadar önce Yüksek İhtisas eğitimi almaya ve bu eğitimle birlikte Dini Mübin-i İslam’ı halkımıza en doğru şekilde anlatabilme istidadını kazanmaya geldik. Eğitimimizi başarı ile tamamladık tercih ve atanma sürecinin heyecanını yaşamaktayız. Rabbim cennet vatanımızda layığıyla görev yapabileceğimiz yerlere atanmayı nasip eylesin. Bizleri bu güne eriştiren Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Bu minval üzere; Eğitim süreci boyunca bizlere dersler veren hocalarımızdan, yükümüzü sırtlayan ve zorlu zamanlarda desteklerini hissettiğimiz ailelerimizden; bizleri önce yuvalarında sonra da bir ömür yüreklerinde taşıyan anne ve babalarımızdan Allah Teala ebeden razı olsun. Bizleri onlar için birer sadaka-i cariye eylesin.”

Kayseri Dini Yüksek İhtisas’tan Mezun Misafir kursiyerler adına söz alan Nurbol ABUBAKIROV ise konuşmasında duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi;Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezinde edindiğimiz ilim inşallah bizlerle sizlerin vesilesiyle dünyaya yayılacaktır. İlk Hicretimiz ülkemizden aziz Türkiye’ye ilim hicretiydi. Şimdi sıra ülkelerimize irşad için hicret etmeye geldi.... inşallah. Üzerimizde emeği olan Hocalarımıza Kayseri Dini Yüksek İhtisasın kıymetli çalışanlarına çok çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizden devlet büyüklerimizden sizlere selam ailelerimizden dualar var onları ileterek teşekkürlerimle saygılar sunarım.

Daha sonra Eğitim Görevliler adına söz alan Dr. Salih ERYİĞİT konuşmasında şu hususlara yer verdi; “Dini Yüksek İhtisas Merkezimizin 20. dönem mezuniyet törenini gerçekleştirdiğimiz ve bizler için bir gurur günü olan, bir taraftan yavrularının mürüvvetini görmenin vermiş olduğu mutluluğu yaşarken diğer yandan yuvadan uçup gidecek olmalarının burukluğunu yaşayan anne baba misali duygular içerisinde olduğumuz bu günde sevincimizi paylaşmak üzere programımızı teşriflerinizden ötürü sizlere şükranlarımı arz ediyor, mümtaz heyetinizi saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün buradan mezun olan meslektaşlarımızın öncelikle onları yetiştiren anne-babalarını, vefakar ve cefakeş eşlerini ve tabi ki kendilerini tebrik ediyor Mevla’dan kendileri için muvaffakiyetler diliyorum. Bu zorlu ama bir o kadar da mukaddes olan bu yolda bahtınız açık, Mevla yar ve yardımcın olsun. Konuşmamı sona erdirirken teşriflerinizden ötürü sizlere şahsım ve Eğitim Görevlisi hocalarım adına şükranlarımı arz ediyor saygılarımız sunuyorum.”

Kürsiye son olarak, Başkanlığı temsilen, 20. Dönem Kayseri Dini Yüksek İhtisas Mezuniyet programına katılmak üzere teşrif eden Diyanet Akademisi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Turgut TUNÇ çıktı ve bir konuşma gerçekleştirdi. Daire Başkanı TUNÇ konuşmasına, kursiyerlere hitaben şu sözlerle başladı:30 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan bir ağabeyiniz olarak birkaç kelam etmek isterim. Değerli öğrenciliğimiz mezun oluyorsunuz, her imkan yeni bir imtihan demektir. Gidiyorsunuz, artık okuduğunuz satırları sadırlara dökme vaktidir, okuduğunuz ayetlerin hadislerin, aldığınız ilmin toplum ve insanlık için ilaca, reçeteye dökme vaktidir. Yapmanız gereken ilk şey sorgulayıcı, gözlemleyici ve farklı bakış açılarına sahip olmaktır. Değerli kursiyerler, İbn-i Abbas’ı yaşlı sahabilerle aynı istişare meclisinde buluşturan farklı bakış açısına sahip olmasıydı. Değerli kursiyerlerimiz gidiyorsunuz, ama giderken unutmamanız gereken bir şey daha var; sorgulayıcı bir bakış açısına sahip olmanın yanı sıra özgün düşünceye sahip olmak da çok önemlidir. İslam tarihini ilim tarihi ile birlikte düşündüğümde üç sayfaya ayırıyorum; birincisi üretim dönemi, ikincisi tüketim dönemi, üçüncüsü de ilmin zayi ediliş dönemi. Eğer medeniyet kurabilirseniz yeryüzüne hakim olabilirsiniz. Bizler ilk büyük medeniyetimizi Seyhun ile Ceyhun nehirleri arasında müthiş bir medeniyet ürettik, ikinci büyük medeniyetimiz Afrika medeniyeti denilen büyük bir medeniyet, Endülüs İslam medeniyeti ürettik, Medine merkezli şam Irak medeniyeti ürettik. Bu üç büyük medeniyet bu gün elimizde yok. Elimizde bu gün Anadolu İslam medeniyeti kaldı. Sizleri Anadolu İslam medeniyetine taş koymaya, omuz vermeye davet ediyorum. Anadolu İslam medeniyetinin bir parçası olarak onu anlatmam gerektiği bilinci ile gitmenizi temenni ederim. Değerli kardeşlerim, lütfen hocalarınızı unutmayınız, sizi burada eğiten hocalarınıza çokça dua ediniz. Zira onlar neseben olmasa da ilmen sizlerin manevi babalarıdır.

Değerli dostlar! mimarlar, maddi ve manevi mimarlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Maddi mimarlar şehirleri; manevi mimarlar gönülleri imar ederler. Sizler manevi mimarlar olarak gönülleri imar etmeye gidiyorsunuz. Unutmayın ki, tarihte manevi mimarlar zirvede olduğu dönemlerde Maddi mimar da zirvede olmuştur. Elazığ’ın manevi mimarlardan,100 yaşında 99 tane kitabı olan Abdullah Nazır diye bir hikmet ve kanaat önderi vardı. Onun hikmetli ve önemli tesbitlerinden biri şu idi: Kendisini ziyarete giden diyanet müntesiplerine hitaben; göreviniz ne olursa olsun sizler imamsınız. İmam, 4 harften oluşur; iki elif iki mim. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Diye sorar ve sonra şöyle izah ederdi: Birinci elifin manası imam akra olacak yani en fazla okuyan kişi olacak; birinci mimin anlamı imam mümin olacak yani okuduğunu imana, emniyete çevirecek, ikinci elifin anlamı imam alem olacak yani herkesten daha çok bilecek, ikinci mimin anlamı ise imam muttaki olacak. Yani öğrendikleriyle amel ederek takva bilincine sahip olacak. Değerli dostlarım, insanların sizlere ihtiyacı. Görev yerlerinize giderken şu bilinçle gidin; siz kimsesizlerin kimi olmaya gidiyorsunuz. Bir yazıda şöyle okumuştum: “kimsesizlik yalnız olmak değil sahip olmamak veya ait olmamaktır.” Bu ümmetin evlatları size emanettir, onlara aile duygusunu siz yaşatacaksınız.” dedi ve sözlerini, mezun kursiyerlere başarılar dileyerek bitirdi.

Dini Yüksek İhtisas merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen mezuniyet programına;

Diyanet Akademisi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı, Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Temizkan, Erciyes İlahiyat Fakültesi Dekanı, Develi İslami İlimler Fakültesi Dekanı, il Müftü Vekili, Başkanlık Müftüleri, İl Müftü Yardımcıları, Eğitim Görevlisi hocalar, İlçe Müftüleri, ihtisas kursiyerleri, hüsn-ü tilavet, aday din görevlileri, kursiyerlerin eşleri,çocukları ve misafirler katıldı.

Daha sonra mezuniyet Programı Develi İslami İlimler Fakültesi Dini Musiki Öğr. Gör. Ercihan ÜLGER’in eşliğinde ve yönetiminde 20. dönem Dini Yüksek İhtisas mezunu kursiyerler Dini Musiki dinletisi gerçekleştirdiler. Mezuniyet programı, mezun olan kursiyerlerden dereceye girenlere plaket verilmesi, mezunlara belge takdimi ve Ramazanda hatimle teravih namazını kıldıran kursiyerlere teşekkür belgesi verilmesi, çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile Emekli Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Necmettin NURSAÇAN Hoca’nın yaptığı dua ile sona erdi.