Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde "Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri" konulu bir konferans düzenlendi.
İhtisas konferansları kapsamında, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu tarafından "Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri" konulu bir konferans gerçekleştirildi.
Dijitalleşmenin Dinî hayat için içerdiği fırsatlar ve risklere değinen Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, Dijitalleşme, dinî hizmetlerin sürdürülebilirliği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Örneğin İnsanların Kur’an'ı okumalarına ve dinlemelerine imkan sağlayarak hayatlarını güzelleştiren, Kur’an ile bağlarını canlı tutan girişimlerin sayısı artmaktadır. Yapay zekâ ile kıble tayini, zekât hesaplama ve kişiselleştirilmiş eğitimler gerçekleştirilebilir. Sosyal medya ile de dinî bilgilerin hızlı paylaşımı ve geniş kitlelere ulaşma imkanı sağlar.
Dijitalleşmenin riskleri, yanlış bilgi, geleneksel otoritenin zayıflaması, aşırı ekran kullanımı ve ekran süresi yönetimi, dini hayata olumsuz etkiler ve aile bağlarında kopukluk. Mahremiyet ve bilgi güvenliği, kullanıcı verileri ve kaynak güvenilirliği endişeleri, dijital araçların kullanıcı kararlarını olumsuz etkileme potansiyeli, erişimde adaletsizlik, ekonomik ve sosyal uçurumlar olarak ifade etti.
Prof. Dr. Çapcıoğlu, Diyanet, dijital okuryazarlık ve rehberlik hizmetleriyle dönüşüme liderlik edebilir. Dijitalleşme araçtır, amaç etkili ve sürdürülebilir din hizmeti sunmaktır. Hedef, Bireysel dini hayatı ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmektir” dedi.
İhtisas merkezi konferans salonunda düzenlenen konferansa, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Temizkan, eğitim görevlileri ve ihtisas kursiyerleri katıldı.