30.04.2018

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezimizi Ziyaret Etti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra Merkezde eğitim gören ihtisas kursiyerlerine hitap ederek Başkanlığın bünyesinde bulunan Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinin dünyada da örneği olmadığını kaydetti.

İyi değerlendirildiği takdirde Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinin ilim adamı yetiştirme noktasında önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Başkan Erbaş, Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ayeti kerimesi ve benzer ayeti kerimeler, hadisi şerifler İslamda ilmin ne kadar önemli olduğunu bize ifade ediyor dedi.

Başkan Erbaş, tarihe bakıldığında ilme önem verildiği zamanlarda hep ilerlemenin, yükselmenin ve huzurlu bir ortamın olduğunun görüleceğini dile getirdi.

Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde her bir kursiyerin 3 yıl kapsamlı bir eğitim aldığını anlatan Başkan Erbaş,  “Sizler niye bu kadar zorluk ve sıkıntı içerisinde 3 yılınızı buraya veriyorsunuz? Sağlıklı dini bilgiyi neslimize, insanlarımıza ulaştırmak için. Bugün buna çok ihtiyacımız var ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, dini istismar eden gruplar ve şahıslarla mücadele etmek için Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir seferberlik başlattıklarını belirterek, “Şu anda 40 ili tarıyoruz. Mayıs ayında da diğer kalan 41 ili tarayacağız. Hocalarımız alandalar, geçen hafta 10 kadar ilimizdeydik. Bu hafta sonu 29 ilimizde hocalarımız konferanslarla, müftülerimizle toplantılarla, vaizlerimizle toplantılarla alanı tarıyoruz, amacımız din istismarına engel olmak. Bunun panzehri sizlersiniz diye konuştu.

“Dini Yüksek İhtisas Merkezleri, Kuran ve sünnet merkezli ilmi çalışmaları ne kadar çok artarsa, ne kadar çok yaygınlaşırsa ilk önce Kuran ve sünnet arasında çatışma çıkarmak isteyenlere engel olmuş olacağız diyen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Bir kısım insanlar çıkıyorlar, efendim sünnetin o kadar da önemi yok diyorlar. Hatta birisi çıkmış şunu söylüyor: Sünnet o kadar önemliyse yetimlikte bir sünnettir, öldür anneni, öldür babanı işle bir sünnet”, bu nasıl bir mantıktır değerli kardeşlerim? Bu, bu duruma geldi, bu çok sakat bir mantık, çok tehlikeli bir mantıktır. Bu anlayıştan insanımızı, neslimizi kurtarmamız lazım böyle bir şey olmaz. Bir tarafta sünneti çok abartıp, hurafeler karıştırıp, insanları adeta camiden, cemaatten soğutacak duruma getirmiş abartılı bir sünnet anlayışı var o da yanlış. İslam denge dinidir. Biz her iki uçtan da uzak durarak Rabbimizin istediği ölçülere, Peygamberimizin istediği sahih hadis ölçülerine riayet ederek ilmi çalışmalarımızı bu çizgide götürmek zorundayız.

Değerli hocalarım...! Müftüde olsanız vaizde olsanız ilimden kopmak yok, üzerini çizerek okuduğunuz kitaplar sizlerin en büyük hazinesi olacaktır. Altını çizdiğiniz, sayfa köşelerine aldığınız notlara fazla zaman geçirmeden onlara tekrar tekrar bakacaksınız, hatırlayacaksınız. Bir Arap atasözü: ”kelam, söz tekrarlandıkça kalıcı olur. ”Tekrar olmazsa kelam kalmaz gider. Kuran-ı kerim’in en önemli metotlarından biri de tekrardır. Fıkıhtan, Hadisten, Kelamdan, Arapçadan öğrendiklerimizi unutmamak için tekrarlayacaksınız. Bunun yolu da okutmaktır. En güzel öğrenmek öğreterek öğretmektir. İlim ancak böyle muhafaza edilir.

Ben hepinize başarılar diliyorum, mezun olan hocalarımıza, eğitimlerine devam eden hocalarımıza başarılar diliyorum. Cenâb-ı Hak vermiş olduğunuz emeklerin karşılığını daha fazla nitelikli ilme sahip olmakla ve bu ilmi bütün vatandaşlarımıza, imamlarımıza aktarma noktasında hepinize muvaffakiyetler nasip eylesin. Allah’a emanet olun. Diyerek sözlerini tamamladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaşın, Dini yüksek ihtisas merkezimiz konferans salonunda yapmış olduğu konuşmaya Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, Kayseri İl Müftüsü Doç Dr.Şahin Güven, İhtisas Merkezimiz Eğitim Görevlileri ve İhtisas Kursiyerleri katıldı