05.01.2018

Dini Yüksek İhtisas Merkezinde MEKKE’NİN FETHİ programı yapıldı

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü ile KİAD Kayseri Kuran İlimleri Araştırmaları Derneği’nın ortaklaşa düzenlediği MEKKE’NİN FETHİ programı yapıldı. Programa Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu üyesi Fatih OKUMUŞ, Bünyan İlçe Müftüsü Mahmut TAŞYAPAN ve Dini Yüksek İhtisas Merkezi eğitim görevlileri kursiyer ve misafirler katladı.

Program Dini Yüksek İhtisas Merkezi Tashih-i Huruf kursiyerlerinden Taner KOCADERE’nin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Konuşmacı olarak kürsüye gelen Dini Yüksek İhtisas Merkezi müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN ev sahibi olarak hepinize hoş geldiniz diyor ve bu geceyi tertipleyen ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Daha sonra Dr. Abdulkadir KABDAN sözlerine şöyle devam etti: Mekke’nin fethi gecesi kutlamalarına yılbaşı gecesine alternatif değildir.  ’’Def-i mefsedet celb-i menâfiden önce gelir’’ yani:’’ Bir zararın def edilmesi faydanın ihdasından önce gelir’’ İlk önce bunu belirtmek isterim.

Peygamber efendimiz (Sav) bir hadisi şeriflerinde:’’ üç mescit için yolculuk yapın ‘’buyuruyor. Bunlarda ilki tarihi insanlık tarihi kadar eski olan Mekke’deki Mescid-i Haram yani Kâbe’dir. Mescid-i Haram Zaman zaman fiziki ablukaya, saldırıya uğramış ve en son peygamberimizin doğumundan kısa süre önce Ebrehe’nin filleri tarafından işgale maruz kalmıştır. Allah Teâlâ  Kuran’da Fil sûresinde bunu peygamberine bildirmiştir. Peygamber (Sav)  Medine’ye hicret ederken Kabe’ye yönelerek ve  ağlayarak:‘’Ben senden ayrılmak istemiyorum ama senin çocukların beni buraya koymuyor’’.demiştir.

Daha sonra ‘’Medine müdafaası ve çöl kaplanı Fahrettin Paşa’’ adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu üyesi Fatih OKUMUŞ ’un Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, KİAD tasavvuf musikisi korosu tarafından ilahi dinletisi ve dini yüksek ihtisas merkezinde eğitim gören Kazakistanlı kursiyerler tarafından Kazakistan marşı seslendirildi.

Program Çaybağları Erenköy merkez camii imam hatibi Musa ÇETİN’nin kuran-ı kerim tilaveti ve Bünyan ilçe müftüsü Mahmut TAŞYAPAN’nın yapmış olduğu duayla sona erdi.