05.01.2018

DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİNDE KAZAKİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KUTLANDI

Kayseri Dini Yüksek ihtisas Merkezi’nde ihtisas eğitimi gören Kazakistanlı kursiyerlerin düzenledikleri bağımsızlık günü kutlaması yapıldı. Yerel basının da ilgi gösterdiği ve kazak kursiyerlerin ailelerinin de katıldığı programa iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlandı. Kazakistanlı kursiyer Yerbol ARİSTANBEKOV ’un Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından eğitim görevlilerinden Ahmet ÇATALKAYA okunan hatimlerin duasını yaptı.

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN konuşmasında: ‘Diyanet İşleri Başkanlığı değişik ülkelerden dini alanda yetiştirmek üzere ülkemize öğrenciler getirmektedir. Kayseri’de Ömer Halis Demir İmam Hatip Ortaokulu, ilahiyat fakülteleri, Dini Yüksek ihtisas Merkezimiz olmak üzere dini alanda istihdama hazırlıyor. Dini yüksek İhtisasa öğrenci seçmek için gittiğim Kazakistan’da din eğitimin farklı ideolojilerin altında kaldığını gördüm. Atayurdumuzdaki kardeşlerimizin din eğitiminin bizlere emanet olduğunu ifade edebilirim. Buraya din eğitimi için gelen yavrularımızı bir emanet olarak görüyor ve onları en iyi şekilde yetiştirmenin gayreti içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. 16 Aralık 1991 yılında “bağımsızlığını kazanan Kazakistan’ın bağımsızlık gününü tebrik ediyorum ’dedi.

Kayseri il müftüsü Doç. Dr. Şahin GÜVEN konuşmasında: ‘Ülkemiz sadece misâkı milli sınırlarıyla çizilen Anadolu topraklarının çocukları değil aynı zaman da doğudan batıya kuzeyden güneye şu an da Kayseri’mizde 60 farklı ülke vatandaşını Türkiye diyanet Vakfı olarak gerek imam hatip liselerinde gerek ilahiyat fakültelerinde gerekse burada dini yüksek ihtisas merkezimizde farklı ülke gençlerini kendi ülke insanımızla birlikte  aynı ortamlarda eğitim vermenin derdini güdüyoruz. Bunun içi çalışma yapıyoruz. Burada bağımsızlık gününü kutlayan Kazakistan’ın bağımsızlık gününün hayırlara vesile olmasını diliyorum,’ dedi.

Talas ilçe Belediye Başkanı Dr. Mustafa PALANCIOĞLU konuşmasında ise: ‘Kazakistan milli günü kutlu olsun. Allah bir daha Kazakistan’a esâretli günleri yaşatmasın. Kazakistan coğrafi olarak dünyanın en büyük 9. Ülkesi ve SSCB ‘den bağımsızlığını kazanan yedi Türk ülkesinden biri. İki ülke ilişkilerinin bu tür programların vesilesiyle daha da iyi olacağını düşüncesindeyim. Kazakistan’ın bağımsızlık günü hayırlara vesile olsun’, dedi.

Daha sonra Kazakistanlı kursiyerler tarafından hazırlanan ve izleyiciler tarafında da beğenilen kazak kültürüne ait çalgı aletleriyle sergilenen müzik dinletisi gerçekleştirildi. Kayseri’deki Kazakistanlı öğrencelerin kendi aralarında düzenledikleri Kazakistan bağımsızlık günü halı saha futbol turnuvasında dereceye giren takımlara Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN tarafından kupa ve günün anısına düzenlenen belgeleri takdim edildi. Yene günün anısına kazak kursiyerler tarafından İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN, Talas ilçe müftüsü Esat YAPICI, Eğitim görevlisi Mehmet KÖSE ve Şube Müdürü Reşat ÖZALP ‘a çeşitli hediyeler takdim edildi.